mysophobia 潔癖

Nastiness Diagnosis. Anthropology. Religion. Gender. Justice. A Personal Notepad For the General Public.

岩山/西鄉糸子(飾演阿信的田中裕子扮演)

宛如飛翔(1990年超老的大河劇),第十五集劇情令人難忘:

岩山系子100.jpg

在與西鄉的弟弟一行人打算去長崎獵殺異國人之前被大久保正助擋了下來,

岩山總是講話最衝最直率的那位,

總是女扮男裝,

總是說「大義之前不分男女」。

但是所有人總是不讓女人過問政治。

結果奶奶居然幫著男人說話,說男人有女人沒有的東西,

岩山氣到開始在大夥面前把身上的衣服一件一件脫下,

說要給他們看看女人有的男人沒有的東西。

她大喊:信吾也是女人身的,為什麼看不起女人?

最後被正助組織,

岩山撕裂地哭喊著說:「我好不甘心啊!我真希望身為男兒身呀….!」

 

這位女性後來成為西鄉隆盛的正室(其實是第三位老婆)。

說真的不知道司馬遼太郎同名小說裡面是不是有這段??

http://www.geocities.jp/takesanwind/book/siba/tobu72.html

因為讀不懂日文,而且就算是日文的,能找到關於西鄉糸子的資料很少。

西鄉隆盛生性不喜歡拍照, 現有流傳最廣肖像畫, 是以其弟西鄉從道與親戚大山巖兩人為其原
型。 上野公園塑像揭幕時, 其妻糸子曾表示: 「我丈夫不是長這個樣子。 」

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 2, 2016 by in 【Performing Gender Logs】, 【Post-Film Posts】.
%d bloggers like this: